Jak się odżywiać po przebytej chorobie?

Jak się odżywiać po przebytej chorobie?
Jak się odżywiać po przebytej chorobie?
1 vote, 4.00 avg. rating (60% score)

diabetolog-krakow-3Zwykłe przeziębienie czy zapalenie oskrzeli albo grypa… banalne choroby, ale jeśli trwają odpowiednio długo a na dodatek zażywamy przepisane przez lekarza antybiotyki sprawiają, że organizm jest osłabiony, brak jest apetytu a na dodatek po antybiotykoterapii zaczynają nas nękać grzybice (np. u kobiet – grzybica pochwy), człowiek jest apatyczny, słaby, chociaż z chorobą już sobie poradziliśmy. I co robić w takiej sytuacji, aby wrócić do pełni sił? Na pewno pomoże w tym odpowiednia dieta. Jedną z najważniejszych rzeczy w takim wypadku jest przywrócenie naturalnej flory bakteryjnej zarówno w jelitach jak i np. w pochwie… można oczywiście łykać probiotyki w kapsułkach (są one pełne dobrych dla naszego organizmu bakterii), ale można posłużyć się dobrymi bakteriami znajdującymi się w pożywieniu. Warto wtedy jeść większe ilości kiszonek w postaci ogórków, kapusty czy buraków kiszonych a także jeść jogurty czy kefiry z żywymi kulturami bakterii.
Poza tym dieta rekonwalescenta powinna być lekkostrawna, aby dostarczać zarówno energii jak i potrzebnych witamin i składników mineralnych, a nieobciążająca zbytni układu pokarmowego. Warto do diety włączyć orzechy, pestki słonecznika lub/i dyni oraz oleje roślinne i tłuste ryby morskie. I oczywiście nie można zapominać o dużej ilości świeżych i gotowanych warzyw…

Podobne wpisy o medycynie oraz zdrowiu:

About